Snelcursus


Nederland waterland.
Leren zwemmen is in ons waterland heel belangrijk. Wij wonen in de buurt van water maar zoeken het water ook graag op in één van de vele zwembaden, stranden en recreatieplassen. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Het zwem ABC Het zwem ABC bestaat uit een drietal diploma´s: A is aanleren, B is beter worden en C is compleet. De zwemdiploma´s A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in de moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water. Voor veel mensen is het lastig om meerdere malen per week, vaak totaal een uurtje, naar zwemles te gaan. Ook is het vaak moeilijk de zwemlessen te combineren met werk en/of zorg. Om het misschien wat makkelijker te maken organiseren wij tijdens verschillende schoolvakanties een “snelcursus” zwemmen.

Wat houdt dit in.
In een week tijd zullen de kinderen 6 lesdagen hebben van elk twee uur lang. Door middel van een speciaal lesprogramma, met daarin een kleine pauze waar de kinderen worden voorzien van een drankje, een stuk fruit en/of koek, is de afgelopen jaren gebleken dat de kinderen zonder moeite het niveau de gehele les vast kunnen houden. De leerlingen krijgen steeds les van dezelfde lesgever (uitgezonderd ziekte en/of onverwachts verlof). Daar er alleen maar lesgegeven wordt aan de snelcursus is de omgeving zeer rustig zodat de kinderen zich volledig kunnen concentreren. Ouders zijn niet in het bad aanwezig. Doordat de leerlingen 2 uur per dag aan het zwemmen zijn is er tijdens de les veel tijd om hun de vaardigheden onder de knie te laten krijgen.

Doelstelling
Doelstelling van deze cursus is om de kinderen in de cursus zoveel facetten van het zwemmen aan te leren. Wij gaan er vanuit dat de kinderen zonder al te veel zwemles ervaring aan het eind van de cursus zich enkele meters op de buik en op de rug, technisch ruim voldoende, kunnen voortbewegen, enkele meters beginners borstcrawl en rugcrawl, in het water springen en zich kunnen oriënteren. Voor kinderen die op zwemles zitten kan deze cursus ook een welkome aanvulling zijn voor hun vorderingen. Wanneer tijdens de week zal blijken of er bepaalde kinderen al rijp genoeg zijn voor het behalen van één van de zwemdiploma’s, wordt er afgezwommen op de laatste cursus dag. Dit gebeurd dan uiteraard ook feestelijk.

Inschrijven
Om mee te doen met de “A” cursus dienen de kinderen wel de minimale leeftijd is 5 ½ jaar te hebben. De kinderen dienen van tevoren getest te worden of zij geschikt zijn voor deze lessen. De kinderen dienen echt watervrij te zijn en moeten dus kunnen drijven op buik en rug zonder hulp van drijfmiddelen. Na de snelcursus stromen de kinderen door naar de particuliere zwemles en kunnen dus gelijk door gaan met de zwemles. (Kinderen hoeven dus niet ingeschreven te worden op de wachtlijst.) Deze wordt dus overgeslagen. De kosten zijn inclusief inschrijfgeld en verzorging van de kinderen tijdens de les. Ook worden er, bij voldoende animo, cursussen zijn voor het B en C diploma georganiseerd. Tijdens deze cursus zullen wij trachten in een week tijd zoveel mogelijk onderdelen voor het B of C-diploma aan te leren. Door de groep klein te houden kunnen wij tijdens de lessen (die ook twee uur duren) veel persoonlijke aandacht geven aan de kinderen. Op de laatste dag zal er dan ook ruimte en tijd gereserveerd voor de kinderen die aan het einde van de cursus eventueel diploma kunnen zwemmen. Ook is dit bedrag inclusief diploma garantie. In veel gevallen zullen de kinderen aan het einde van deze cursus diploma kunnen zwemmen (alleen B en C). De kinderen die iets langer de tijd nodig hebben mogen na de snelcursus op onze kosten verder leszwemmen tijdens de “gewone” les totdat het bewuste diploma wel gehaald kan worden.